0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Vpiši iskalni niz

Navodila za sejanje in
gojenje čilijev


Semena sejemo od začetka februarja pa do konca marca

Za setev lahko uporabite enega od dveh najbolj priljubljenih načinov. Semena lahko (ni pa nujno) 24 ur pred sejanjem namočite v vodo.


1. način

Lahko jih posejemo v majhne lončke tako globoko da so dobro pokriti (4-7 mm). Ker se setveni substrat hitro izsuši, lončke postavim v prozorno pokrito posodico ali jih pokrijemo s folijo (paziti moramo, da takoj ko vzklijejo folijo odstranimo).


2. najlažji način

Semena položite v prej namočeno šotno tableto, (katero lahko tudi naročite pri nas, navodila najdete na strani pri izdelku) ki že ima luknjico za seme. Nabrekle šotne tablete postavite eno ob drugo v večjo posodo in pokrijete, da ostane vlažno in toplo. Kalijo naj na toplem, bolj bosta temperatura in vlaga konstantni, prej bodo semena vzklila (najbolje kalijo na temp. od 28 do 30 °C) svetloba tu ni pomembna. 

Ko skalijo (opazite listke), jih prestavite v hladnejši prostor (najmanj 18 °C), kjer je maksimalno osvetljeno. Če se rastlinice pretegnejo v smer svetlobe, je to jasen znak, da je svetlobe v prostoru premalo. Preden jih presadite na vrt jih je prej dobro vsaj enkrat presaditi. Tu pa nam pride prav šotna tableta (presadimo ko koreninice že gledajo iz šotne tablete ali ko ima sadika že tri nadstropja pravih listov) katero skupaj s sadiko postavimo v šotni lonček in dodamo setveni substrat.

Nekatere vrste, predvsem zelo pekoči feferoni (C. chinese – Habanero vrste, Naga vrste, Jolokia vrste, Trinidad scorpion...) kalijo zelo dolgo časa. Čisto nič neobičajnega ni, če boste na Bhut Jolokio čakali tri tedne.

Preden nastopi čas za presajanje na prosto rastlinice presadite v večje lončke. Rastlinico skupaj s šotno tableto postavimo v lonček premera 8-10 cm in prisujemo substrat. Tako se izognemo šoku rastline.

Sledi utrjevanje pred sajenjem na prosto. Če jih ne utrdimo, bodo po presajanju doživele hud šok, prenehale rasti, morda celo propadle. V najboljšem primeru pa bodo potrebovale kar nekaj časa, da si opomorejo.Verjetno so bile rastlinice do zdaj zavarovane pred vetrom, soncem in večjimi nihanji temperature. Na vrtu bodo zelo izpostavljene vremenskim neprilikam. Pripravimo jih postopoma. Začnemo lahko npr. z odpiranjem oken podnevi.

Izberimo tople dni, najprej pol ure, nato vedno dlje. Čez čas lahko v prostor spustimo svež zrak tudi ponoči, če so noči tople. Pred sajenjem na prosto naj bodo že odporne na sonce in veter.

Ko so tla dovolj ogreta (min. 15 °C), ko lahko na prosto sadimo tudi običajno papriko, je primeren čas tudi za presajanje čilijev na prosto. Temperatura mora biti čez noč preko 10 °C. Mlade sadike lahko čez noč še pokrivate s kopreno, da jih ne dobi nočni hlad in vlaga.

Nega čilijev je popolnoma enaka negi paprike, morda bi sadilne razdalje povečali, saj so nekatere sorte čilijev precej močnejše rasti. Čili je obojespolnik in se cvetovi oprašujejo sami, seveda jih oprašijo tudi čebele in čmrlji.

Nekateri priporočajo pinciranje rastnega vršička, da se rastlinice razveja in posledično rodi več plodov. Priporočajo tudi odstranitev prvih plodov in cvetov, kar naj bi pospešilo rest zelenih delov in kasneje več plodov. (začetnikom tega ne priporočam) Odločite se sami. Eksperimentirajte.

V toplih mesecih je priporočljivo dognojevati z gnojili bogatimi s fosforjem in kalijem.

Jeseni se rastline lahko izkoplje, delno prikrajša nadzemne dele in posadi v lonec, ter prenese v ogrevan prostor. Zelo pomembna je svetloba, katere je po navadi v stanovanjih premalo.

Tako bi lahko obirali plodove neprekinjeno čez zimo in kasneje tudi naslednje leto. Vredno poskusa.

Želim vam obilo uspeha in zadovoljstva ob gojenju!


Čili Pipp