0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Vpiši iskalni niz

ŠE NEKAJ NASVETOV!


Čeprav na naših vrtovih niso tako pogosti, kot njihove sorodnice zelene paprike, se tudi pekoči feferoni ob skrbni negi pri nas čisto dobro počutijo. V glavnem moramo poskrbeti le za to, da jih ne zebe.

Pekoče male paprike ljudi že stoletja privlačijo; ženski del predvsem s čudovitim barvitim izgledom, moške pa s pekočim plodom.

Tekmovanja, kdo lahko brez večjih posledic poje pekočo papriko, vedno znova popestrijo vzdušje poletnih piknikov.


Sadike

Dnevi v drugi polovici maja so kot nalašč za sajenje sadik različnih vrst pekočih papričic in čilijev na prostem ali v posodah. Če sadik niste vzgojili iz semena, povprašajte, takrat se dobijo tudi pri nas. Močne, kompaktne sadike z debelim steblom in zdravimi, temno zelenimi listi so naložba, ki se bo obrestovala v izdatnejšem pridelku.

Sajenje

Pekoče paprike potrebujejo rodovitno, dobro odcedno prst, obogateno s kompostom, hlevskim gnojem ali listnim humusom, ter obilo sonca in toplote. Bolj vroči ko bodo dnevi, bolj pekoče bodo paprike. Med sadikami v vrtu pustite okoli meter prostora, podoben pa naj bo tudi premer posode, če se odločite za gojenje v loncih.


Rast

Če rastline v prvih dveh tednih po sajenju na prosto poženejo cvetne popke, jih odščipnite. V tem času mora namreč rastlina hrano vlagati v razvoj listov in korenin. Da se izognete plevelu in izsušitvi, prst okoli rastlin pokrivajte z lesnimi drobljenci, slamo ali drugimi organskimi snovmi.

Rastline naj bodo zalite, vendar prst okoli njih nikoli ne sme biti blatna in razmočena. Hranite jih z univerzalnim vodotopnim gnojilom za vrtnine, prvič okoli 6 tednov po presaditvi na prosto, nato pa še enkrat, če bodo rastline postajale medle in rumene.

Za cvetenje večine vrst je idealna temperatura med 15 in 30 stopinjami Celzija. V hladnejših pogojih cvetovi ne bodo nastajali, pri temperaturi nad 30 stopinj pa se bodo hitro posušili. Drugače je v času zorenja; za resnično žgoče pekoč pridelek je tako v tem času nujno potrebnih nekaj dni s temperaturami nad 35 stopinjami Celzija.

Škodljivci

Največji škodljivci pekočih paprik so zelene listne uši, poleg zajedanja na rastlini namreč prenašajo tudi nevarne viruse. Takoj ko jih opazimo, jih „ekološko“ odstranimo z močnim curkom vode.

Da nas bodo greli tudi pozimi, čilije „konzerviramo“ tako, da popolnoma zrele plodove oberemo, posušimo in po želji vložimo v olivno olje.

Pridelek

Popolnoma zreli čiliji so običajno rdeči, vendar jih obiramo in uživamo v različnih stadijih zrelosti, odvisno od vrste in okusa. V njihovi domovini Mehiki denimo vrsti Jalapenos in Serranos uživajo zelene, vrsto Cayenne pa šele, ko ta popolnoma pordeči. Da ne polomite krhkih vej paprike, jih obirajte s pomočjo škarij.Vročina v loncih

V posodah na balkonu ali terasi bodo predvsem dobro uspevale hibridne sorte pekočih paprik. Z velikostjo loncev ne varčujte. Prav tako kot v vrtu, bodo tudi vroče papričice v loncih potrebovale veliko sonca in rodovitno prst, medtem ko v hladnem vremenu (manj kot 15 stopinj celzija) ne bodo cvetele (in posledično obrodile). Zato jih v dolgih hladnih obdobjih prestavite v topel, zaprt prostor.