0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Vpiši iskalni niz

Osnove gojenja

Kam naj posadim čili?

Obstajajo različne možnosti za gojenje čilijev v našem podnebju.
Rastlinjak ali polivinilasti tunel je najboljše mesto za rast čilija, saj zagotavlja največ naravne svetlobe in toplote, od katerih so čiliji odvisni!

Če se odločite za gojenje na vrtu, je priporočljivo da so sadike čilija v zavetju drugih večjih rastlin ali kakšne žive meje, še vedno pa morajo imeti dovolj sonca.

Druge možnosti so balkon, zimski vrt, terasa, ob hiši ali drugje v zavetju kjer lahko gojite čilije v loncih ali vrečah.

Prav tako lahko veliko manjših ali okrasnih vrst čilijev gojite na okenski polici. Ti čiliji so dekorativni in prav tako užitni.

Ali je čili trajnica?

Večina čilijev je trajnic, kar pomeni da imajo življenjsko dobo več kot dve leti. Rastejo od spomladi do konca poletja in pozimi počivajo. To velja za čilije ki rastejo v svojem naravnem podnebju in ne na vašem vrtu ali v rastlinjaku.

Da bi vaš čili prezimili, ga boste morali konec poletja prestaviti v hišo ali zimski vrt kjer bo 15C + in zanj skrbeti kot za vsako drugo tropsko rastlino. Rastlino imejte na toplem, zalivajte minimalno. Ne postavljajte jo ob okno, radiator ali na prepih!

Kdaj bodo na rastlinah zrasli plodovi?

Veliko je odvisno od vrste čilija. Zelo pekoče vrste so zelo pozne in začnejo proizvajati plodove julija in avgusta. Dozorijo pa šele oktobra npr. carolina reaper. Zgodnje sorte, manj pekoče, pa lahko obiramo že julija npr. jalapeno.

Plodove lahko obiramo zrele ali še zelene. Zreli plodovi so bolj pekoči in bolj okusni. Plod je najbolj pekoč okrog semen kjer je največ kapsaicina.

Kdaj naj gnojim čili?

Čili je priporočljivo gnojiti enkrat tedensko tik preden ali ko že začnejo cveteti.

Če gnojite prezgodaj se bodo formirali novi mladi poganjki ki privabijo uši! Uporabite lahko gnojilo iz kopriv in alg.

Če z gnojenjem pretiravamo lahko naredimo enako ali več škode kot če sploh ne gnojimo.

Zato se je vedno potrebno držati navodil za gnojenje, ali pa gnojiti kak procent manj kot piše!

Zakaj odpadajo cvetovi?

To je pogost pojav ko gojimo čili v zaprtih prostorih ali na kraju kjer je malo vetra ali ga sploh ni, ter malo insektov, kateri bi lahko oprašili cvetove!

Čili je obojespolnik in se opraši sam. Tako se v določenih pogojih ne opraši in sterilni cvetovi odpadejo.

Če ni vetra in insektov lahko rastlino narahlo potresete ali jo postavite ven kjer bodo insekti in narava poskrbeli za oprašitev cvetov!

Zakaj odpadajo listi?

Če rumenijo in odpadajo spodnji listi, je to znak pretiranega zalivanja.

Prenehajte z zalivanjem in zemlja naj bo vlažna in ne mokra. 

V spodnjem krožničku lonca naj nikoli ne stoji voda!!

Če rumenijo in odpadajo zgornji listi je vzrokov lahko več:

  • Šok po presajanju.
  • Sprememba temperature. Če rastlino prestavimo iz toplega na hladno. Ali zunanje nenadne spremembe temp..
  • Premalo hranil, opazimo tudi na žilah listov.

Kdaj presadim čili in v kako velik lonec?

Prvič ponavadi presadimo kupljeno čili sadiko iz 8-10 cm lončka. Če jo boste presadili v vrt ali rastlinjak bo to samo enkrat. Če pa jo imate namen imeti v loncu je bolje da jo presadite večkrat.

Čili se bolje počuti v manjših posodah, zato ga presajajte postopoma v največ 30% večje posode. Če ga presadite iz malega lončka v 50L posodo je več možnosti za plesen in bolezni v zemlji.

Pa veliko sreče :)  Čili Pipp