0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Vpiši iskalni niz

Če jeste čili, živite dlje!

Čili je že vrsto let cenjen zaradi svojih terapevtskih lastnosti, zdaj pa so raziskovalci ugotovili, da redno uživanje čilijev lahko zmanjša tveganje smrti zaradi bolezni srca in kapi.
Če jeste čili, živite dlje!

Študija, ki je bila izvedena v Italiji, kjer je čili pogosta sestavina, je primerjala tveganje smrti med 23.000 ljudmi, med katerimi so nekateri jedli čili, nekateri pa ne.

Zdravstveno stanje in prehranjevalne navade udeležencev so spremljali v osmih letih, raziskovalci pa so ugotovili, da je tveganje za smrt zaradi srčnega napada 40% manjše med tistimi, ki jedo čili vsaj štirikrat na teden.

Začinjena hrana vam bo morda pomagala živeti dlje, pravi nova študija.

Smrt zaradi kapi je bila več kot prepolovljena, kažejo rezultati, objavljeni v reviji Ameriške kardiološke fakultete.

"Zanimivo dejstvo je, da zaščita pred smrtnim tveganjem ni bila odvisna od vrste prehrane, ki so ji ljudje sledili," je povedala vodja študije Marialaura Bonaccio, epidemiologinja Mediteranskega nevrološkega inštituta (Neuromed).

"Z drugimi besedami, nekdo lahko sledi zdravi mediteranski prehrani, nekdo drug lahko jede manj zdravo, a za vse našteto ima čili zaščitni učinek," je dejala.

V raziskavi so uporabljeni podatki iz študije Moli-Sani, ki ima približno 25.000 udeležencev v regiji Molise v južni Italiji.

Licia Iacoviello, direktorica oddelka za epidemiologijo in preventivo pri Neuromedu in profesorica na univerzi Insubria v Vareseju, je pojasnila, da so koristne lastnosti čilija prenesli skozi italijansko kulturo hrane.


Nazaj na seznam