0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Vpiši iskalni niz

Burger

Se tudi vi ne morete upreti dobremu burgerju? Bi se radi v pripravi priljubljene ameriške jedi preizkusili tudi sami? Nič lažjega! Oskrbeli vas bomo z vsemi nasveti in recepti, ki jih potrebujete za pripravo najboljšega domačega burgerja!
Burger

Burgerji so nekoč veljali za tipično ameriško jed, danes pa jih lahko najdemo po vsem svetu. Razlog za njihovo priljubljenost je povsem preprost. Priprava je hitra in enostavna, okus je božanski, osnovni recept pa dopušča številne izpeljanke. In ker burger hkrati vsebuje tudi vse, kar potrebujemo za dobro kosilo – slastno meso, veliko zelenjave, okusne dodatke, omake in rahel kruh, ki se kar stopi v ustih, že dolgo ni rezerviran zgolj za okrepčevalnice s hitro prehrano. Če želite na naslednji piknik zabavi navdušiti svoje prijatelje in jim ponuditi najboljši goveji burger, kar so ga jedli, boste morali zavihati rokave in se seveda tudi malce potruditi.


1. Izbira in peka mesa

Bistvo dobrega burgerja je seveda sočno in pravilno pečeno meso. Če je le možno, se izognite kupovanju pripravljenih pleskavic, ampak se raje odpravite do najbližjega mesarja in tam kupite sveže mleto meso. Najbolje je, da ga poprosite, da vam zmelje lep kos govejih pleč in po potrebi doda tudi nekaj slanine ali druge oblike maščobe, saj dober hamburger v svoji sestavi potrebuje okoli 20 do 30 odstotkov maščobe. Sveže zmleto meso nato stresite v večjo posodo in ga med nežnim obračanjem enakomerno začinite. Priporočamo samo sol in poper. Začinjeno meso z vlažnimi rokami razdelite na enako velike kupčke, teže od 150 do 180 gramov, ki jih nato lepo oblikujete v okrogle polpete. Slednje naj bodo ob robu debele približno 2 centimetra, v sredini pa 1 centimeter. Polpetke nato samo še specite na segretem žaru (lahko tudi v žar ponvi), po peki pa jih pustite počivati 5 minut, da se mesni sokovi lepo porazdelijo.

Meso mora biti na zunaj lepo zapečeno, v notranjosti pa mora ostati še sočno. Čas peke je odvisen od stopnje zapečenosti, ki jo želimo. Za manj pečeno meso polpeto na vsaki strani pečemo 2 minuti,  za srednje pečeno 3 do 4 minute, za dobro pečeno pa 5 minut.


2.  Bombica oziroma »burger štručka«

Za domači burger boste poleg mesne polpete, omake in sveže zelenjave potrebovali tudi dober kruh. Slednji je kot nekakšno ogrodje, ki vse sestavine drži skupaj. In ker želite prijatelje in znance navdušiti z dobrim domačim burgerjem, je najboljše, da tudi bombice naredite sami. Priprava vam bo sicer vzela nekaj časa, a nam verjemite, da se bo vaš trud bogato obrestoval, ko bo končni izdelek deležen številnih pohval. Recept za domače bombice s sezamom najdete TUKAJ.


3. Omake in ostali dodatki

Izbira dodatkov, s katerimi lahko popestrite svoje burgerje, je zelo pestra in raznolika. Poleg klasičnih, kot so solata, paradižnik, čebula in kisle kumarice, se lahko poigrate tudi z nekoliko bolj nenavadnimi dodatki, kot so pečena rdeča pesa, kislo zelje, zeljna solata, kalčki ipd. Enako velja tudi v primeru omak. Najbolj klasična izbira sta zagotovo kečap (pekoči kečap, nepekoči kečap) in majoneza, a to še zdaleč ni vse, kar lahko dodate v dober burger. Tukaj so še BBQ omaka,  številne čilijeve omake, po katerih še zlasti radi posegajo ljubitelji pekočih okusov.


4. Sestavljanje burgerja

Na spodnjo polovico bombete najprej namažite majonezo in jo obložite s solato, ki jo prelijete z BBQ omako. Na solato nato položite govejo polpeto in na njo naložite na tanke rezine narezan paradižnik ter kisle kumarice. Dodajte še malo poljubne omake, na vrh položite drugo polovico bombete, vse skupaj rahlo stisnite skupaj ter pripravljen burger postrezite. Pa dober tek!Nazaj na seznam