Osnove gojenja

Osnove gojenja

Ni najdenih izdelkov v tej kategoriji

Kam naj posadim čili?

Obstajajo različne možnosti za gojenje čilijev v našem podnebju.
Rastlinjak ali polivinilasti tunel je najboljše mesto za rast čilija, saj zagotavlja največ naravne svetlobe in toplote, od katerih so čiliji odvisni!
Če se odločite za gojenje na vrtu, je priporočljivo da so sadike čilija v zavetju drugih večjih rastlin ali kak...

Kam naj posadim čili?

Obstajajo različne možnosti za gojenje čilijev v našem podnebju.
Rastlinjak ali polivinilasti tunel je najboljše mesto za rast čilija, saj zagotavlja največ naravne svetlobe in toplote, od katerih so čiliji odvisni!
Če se odločite za gojenje na vrtu, je priporočljivo da so sadike čilija v zavetju drugih večjih rastlin ali kakšne žive meje, še vedno pa morajo imeti dovolj sonca.
Druge možnosti so balkon, zimski vrt, terasa, ob hiši ali drugje v zavetju kjer lahko gojite čilije v loncih ali vrečah.
Prav tako lahko veliko manjših ali okrasnih vrst čilijev gojite na okenski polici. Ti čiliji so dekorativni in prav tako užitni.


Ali je čili trajnica?

Večina čilijev je trajnic, kar pomeni da imajo življenjsko dobo več kot dve leti. Rastejo od spomladi do konca poletja in pozimi počivajo. To velja za čilije ki rastejo v svojem naravnem podnebju in ne na vašem vrtu ali v rastlinjaku.
Da bi vaš čili prezimili, ga boste morali konec poletja prestaviti v hišo ali zimski vrt kjer bo 15C + in zanj skrbeti kot za vsako drugo tropsko rastlino. Rastlino imejte na toplem, zalivajte minimalno. Ne postavljajte jo ob okno,
radiator ali na prepih!


Kdaj bodo na rastlinah zrasli plodovi?

Veliko je odvisno od vrste čilija. Zelo pekoče vrste so zelo pozne in začnejo proizvajati plodove julija in avgusta. Dozorijo pa šele oktobra npr. carolina reaper. Zgodnje sorte, manj pekoče, pa lahko obiramo že julija npr. jalapeno.
Plodove lahko obiramo zrele ali še zelene. Zreli plodovi so bolj pekoči in bolj okusni. Plod je najbolj pekoč okrog semen kjer je največ kapsaicina.


Kdaj naj gnojim čili?

Čili je priporočljivo gnojiti enkrat tedensko tik preden ali ko že začnejo cveteti. Če gnojite prezgodaj se bodo formirali novi mladi poganjki ki privabijo uši! Uporabite lahko gnojilo iz kopriv in alg. Če z gnojenjem pretiravamo lahko naredimo enako ali več škode kot če sploh ne gnojimo.
Zato se je vedno potrebno držati navodil za gnojenje, ali pa gnojiti kak procent manj kot piše!

Zakaj odpadajo cvetovi?

To je pogost pojav ko gojimo čili v zaprtih prostorih ali na kraju kjer je malo vetra ali ga sploh ni, ter malo insektov, kateri bi lahko oprašili cvetove! Čili je obojespolnik in se opraši sam. Tako se v določenih pogojih ne opraši in sterilni cvetovi odpadejo.
Če ni vetra in insektov lahko rastlino narahlo potresete ali jo postavite ven kjer bodo insekti in narava poskrbeli za oprašitev cvetov!


Zakaj odpadajo listi?

Če rumenijo in odpadajo spodnji listi, je to znak pretiranega zalivanja. Prenehajte z zalivanjem in zemlja naj bo vlažna in ne mokra. V spodnjem krožničku lonca naj nikoli ne stoji voda!!
Če rumenijo in odpadajo zgornji listi je vzrokov lahko več:
- Šok po presajanju.
- Sprememba temperature. Če rastlino prestavimo iz toplega na hladno. Ali zunanje nenadne spremembe temp..
- Premalo hranil, opazimo tudi na žilah listov.

Kdaj presadim čili in v kako velik lonec?

Prvič ponavadi presadimo kupljeno čili sadiko iz 8-10 cm lončka. Če jo boste presadili v vrt ali rastlinjak bo to samo enkrat. Če pa jo imate namen imeti v loncu je bolje da jo presadite večkrat.
Čili se bolje počuti v manjših posodah, zato ga presajajte postopoma v največ 30% večje posode. Če ga presadite iz malega lončka v 50L posodo je več možnosti za plesen in bolezni v zemlji.

Pa veliko sreče :)  Čili Pipp

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ŠE NEKAJ NASVETOV!

Čeprav na naših vrtovih niso tako pogosti, kot njihove sorodnice zelene paprike, se tudi pekoči feferoni ob skrbni negi pri nas čisto dobro počutijo. V glavnem moramo poskrbeti le za to, da jih ne zebe. Pekoče male paprike ljudi že stoletja privlačijo; ženski del predvsem s čudovitim barvitim izgledom, moške pa s pekočim plodom. Tekmovanja, kdo lahko brez večjih posledic poje pekočo papriko, vedno znova popestrijo vzdušje poletnih piknikov.

Sadike
Dnevi v drugi polovici maja so kot nalašč za sajenje sadik različnih vrst pekočih papričic in čilijev na prostem ali v posodah. Če sadik niste vzgojili iz semena, povprašajte, takrat se dobijo tudi pri nas. Močne, kompaktne sadike z debelim steblom in zdravimi, temno zelenimi listi so naložba, ki se bo obrestovala v izdatnejšem pridelku.

Sajenje
Pekoče paprike potrebujejo rodovitno, dobro odcedno prst, obogateno s kompostom, hlevskim gnojem ali listnim humusom, ter obilo sonca in toplote. Bolj vroči ko bodo dnevi, bolj pekoče bodo paprike. Med sadikami v vrtu pustite okoli meter prostora, podoben pa naj bo tudi premer posode, če se odločite za gojenje v loncih.

Mehiška quesadilla s čilijem
Ljubitelji mehiške hrane vedo, kako okusna je piščančja quesadilla z dodatkom čilija.

Rast
Če rastline v prvih dveh tednih po sajenju na prosto poženejo cvetne popke, jih odščipnite. V tem času mora namreč rastlina hrano vlagati v razvoj listov in korenin. Da se izognete plevelu in izsušitvi, prst okoli rastlin pokrivajte z lesnimi drobljenci, slamo ali drugimi organskimi snovmi.

Rastline naj bodo zalite, vendar prst okoli njih nikoli ne sme biti blatna in razmočena. Hranite jih z univerzalnim vodotopnim gnojilom za vrtnine, prvič okoli 6 tednov po presaditvi na prosto, nato pa še enkrat, če bodo rastline postajale medle in rumene.

Za cvetenje večine vrst je idealna temperatura med 15 in 30 stopinjami Celzija. V hladnejših pogojih cvetovi ne bodo nastajali, pri temperaturi nad 30 stopinj pa se bodo hitro posušili. Drugače je v času zorenja; za resnično žgoče pekoč pridelek je tako v tem času nujno potrebnih nekaj dni s temperaturami nad 35 stopinjami Celzija.

Škodljivci
Največji škodljivci pekočih paprik so zelene listne uši, poleg zajedanja na rastlini namreč prenašajo tudi nevarne viruse. Takoj ko jih opazimo, jih „ekološko“ odstranimo z močnim curkom vode.
Da nas bodo greli tudi pozimi, čilije „konzerviramo“ tako, da popolnoma zrele plodove oberemo, posušimo in po želji vložimo v olivno olje.

Pridelek
Popolnoma zreli čiliji so običajno rdeči, vendar jih obiramo in uživamo v različnih stadijih zrelosti, odvisno od vrste in okusa. V njihovi domovini Mehiki denimo vrsti Jalapenos in Serranos uživajo zelene, vrsto Cayenne pa šele, ko ta popolnoma pordeči. Da ne polomite krhkih vej paprike, jih obirajte s pomočjo škarij.

Vročina v loncih
V posodah na balkonu ali terasi bodo predvsem dobro uspevale hibridne sorte pekočih paprik. Z velikostjo loncev ne varčujte. Prav tako kot v vrtu, bodo tudi vroče papričice v loncih potrebovale veliko sonca in rodovitno prst, medtem ko v hladnem vremenu (manj kot 15 stopinj celzija) ne bodo cvetele (in posledično obrodile). Zato jih v dolgih hladnih obdobjih prestavite v topel, zaprt prostor.


Povzeto s portala Dom in vrt

Manj
Več
Sprejmem

Stran uporablja piškote. Več o temu...